TOPlist
Sledujte nás:

Kulajda

Zpět
  • Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
  • Veřejné stravování
  • Porce: 1.00

Ingredience

Dochucovadla:

sůl, kmín, pepř celý, kosti, kořenová zelenina

Energetická hodnota celkem: 1096 kJ

Bílkoviny (g): 9, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 16, SAFA (g): 5, Cukry (g): 3, Vláknina (g): 1, Sůl (g): 2

Postup přípravy

Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně půl hodiny. Potom přidáme opláchnuté a na menší kostičky nakrájené brambory a kmín a vaříme dál téměř doměkka. Nakonec do polévky přilijeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr, podle potřeby polévku přichutíme solí a octem a krátce povaříme. Zastřené horké vejce vkládáme do polévky při expedici.

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 03. 2012 08:07
Doplnění: poměr voda: podmáslí cca 1:3.
26. 03. 2012 08:06
U nás se vaří kulajda tak, že brambry se solí a kmínem se vaří do poloměka ve vodě, přidá se podmáslí, ve kterém se dobře rozmíchá mouka na zahuštění. Vejce se rozšlehají a zahustí polévku. Dochucení je stejné, v sezoně přidáváme houby, nejlépe lišky. Nedietáři si mohou do talíře přidat trochu smetany nebo máslo.

Naši partneři